Houd tuinvisie.nl in de gaten

Kunstgrastegels leggen

Voorbereiding
Kunstgras is er allerlei soorten en maten. Kies van tevoren uit welk kunstgras gewenst is. Houd hierbij waar nodig rekening met huisdieren en kinderen.

Onderstaand rekenvoorbeeld geeft weer hoeveel materiaal er nodig is voor een gazon van 5x3 meter.
Aantal tegels: 5 x 3 = 15= 15,75 m²
Aantal kilogram zand: 5 x 3 x 0,1 = 1,5 m³ zand 1,5 x 1500 (gewicht van 1 m³) = 2250 kilogram.

Rei het zandbed af
Giet minimaal 10 centimeter ophoogzand over het zwartzand. Het is niet mogelijk kunstgras op zwart zand te plaatsen. Egaliseer vervolgens de ondergrond. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd, zodat er geen hoogteverschillen ontstaan in het kunstgras. Strijk de grond van voor naar achteren met een waterpas. Op deze manier wordt het zand mooi geëgaliseerd.
Bevestig de kunstgrastegels aan elkaar
Plaats de tegels met de pennen ertussen op het gestabiliseerde zand. Let goed op, de vezels dienen allemaal dezelfde kant op te wijzen. Deze kunnen het beste worden gelegd vanuit de richting waarop naar de tuin gekeken wordt. De punten van de grassprieten wijzen zo van het huis vandaan. Zo wordt een natuurlijker effect gecreëerd. Snijd de tegels aan de uiteindes op maat met een scherp hobby mes of gebruik een oude handzaag
Verdeel brekerzand over het kunstgras
Strooi kwartszand/ brekerzand over het kunstgras. (Ongeveer 5 kilogram per m2).
Veeg het brekerzand in het kunstgras
Veeg het brekerzand/ kwatszand vervolgens met een buitenbezem tegen de richting van de sprieten in. Op deze manier komen de vezels mooi omhoog te staan. Kwatszand zorgt ervoor dat de vezels van het gras beter overeind blijven staan en het gras beter op zijn plek blijft.
Dit heb je nodig
Gereedschap
  • Waterpas
  • Werkschoenen
  • Werkhandschoenen
  • Kniebeschermers
  • Buitenbezem