Houd tuinvisie.nl in de gaten

Bankje maken

Voorbereiding

Bepaal van te voren waar het bankje in de tuin dient te komen. Wel is het handig dat het bankje in een verhoogde border geïntegreerd wordt. Bepaal daarnaast zelf of de verhoogde border als compleet bankje benut gaat worden. Eigenlijk is het dan geen verhoogde border meer, maar enkel een bankje of dat de verhoogde border dus ook als plantenbak gebruikt gaat worden. Is dit het geval? Dan dient ook nog bepaalt te worden waar het zitelement precies bevestigd wordt. Op deze plek kan de border namelijk niet beplant worden. Afhankelijk van de wijze waarop de border gebruikt wordt en de grootte van het zitje dienen de materialen besteld te worden.

Naast de plek van het zitje en de grootte van het zitje, dient bepaald te worden wat voor soort hout gebruikt wordt. Denk hier van te voren goed over na zodat het hout overeenkomt met de stijl van de tuin of met de rest van het hout in de tuin. Het is bijvoorbeeld mooi om het hout dat in de schutting gebruikt wordt, mocht de tuin over een houten schutting beschikken. Om dit type hout ook in het zitje terug te laten komen. Geschikte houtsoorten zijn vuren, grenen, douglas hout, steigerhout, eikenhout en robina.

Maken van de fundering
Graaf op de plaats waar de verhoogde border komt 15 cm af. Breng op de plaats waar het muurtje komt vervolgens een laag van 10 cm ophoogzand aan. Plaats de opsluitbanden plat en waterpas op het zand als fundering. Let op dat de fundering diep genoeg wordt geplaats ook rekening houdend met het eventuele afschot van naastliggend straatwerk.
Op maat maken van de muurblokken
De bestrating dient altijd opgesloten te worden met een opsluitband op plaatsen waar deze niet grenst aan een woning/schuur of ander bouwkundig element. De opsluitbanden dienen 2 centimeter lager dan de tegels geplaatst te worden. Houdt bij het plaatsen van de opsluitbanden alvast rekening met het afschot (min. 1 cm. p/m) van het terras. Hoe opsluitbanden geplaatst dienen te worden staat HIER beschreven.
Maken van de border
Gebruik vervolgens een waterpas of rechte lat om het zand mee af te reien. Zorg voor voldoende afschot van het terras minimaal 1 cm. per meter.
Vullen van de border met tuinaarde
Na 24 uur is de multikit uitgehard en kan de borderbak gevuld worden met tuinaarde. De border kan na het uitharden en vullen van de tuinaarde worden beplant en het zitelement kan worden gemaakt.
Op maat maken van de planken en verbindingslatten
Zaag de planken en de verbindingslatten aan de hand van de afmetingen van de border op maat. Leg de planken ondersteboven naast elkaar en leg daarop de twee vergbindingslatten. Bepaal aan de hand van de grootte van de border op welke afstand de latten bevestigd dienen te worden.
Bevestigen van de verbindingslatten aan de planken
Zorg ervoor dat in ieder plank een schroef wordt ingebracht. Let wel op! Gebruik schroeven die niet te lang maar ook niet te kort zijn. Ze moeten door de bevestigingslat en de plank geboord worden maar niet aan de bovenkant uit de plank komen. Door via de onderkant de latten met de planken te bevestigen worden de planken blind aan de latten bevestigd. Dit is handig zodat er aan de bovenkant geen schroeven uit het zitje komen en deze niet aan kleding blijven hangen.
Dit heb je nodig
Gereedschap
  • Meetlat
  • Schroefmachine
  • Snijmachine of knipmachine
  • Werkschoenen
  • Werkhandschoenen
  • Oorbeschermers
  • Veiligheidsbril
  • Kniebeschermers