Houd tuinvisie.nl in de gaten
HelloHome_GE_T103-4.2

Verschillende soorten haardhout uitgelegd

Welke soort haardhout is geschikt voor jou?

Als je een gezellig knetterend haardvuurtje wil creëeren in jouw tuin, is het van belang om goed hout te gebruiken. Leer meer over de verschillende typen haardhout. 

Heb je ook al zo’n zin om deze zomer gezellig met vrienden en familie rond een knisperend vuurtje te zitten? Ten eerste is het handig als je hiervoor een vuurschaal of terrashaard hebt. Een terrashaard leidt de rook meteen weg naar boven, zodat je geen last krijgt van je ogen, ideaal dus! Daarnaast is ook het hout wat je in de haard gooit van groot belang. Het is belangrijk dat je geen bewerkt of afvalhout in de haard gooit. Schoner en droger haardhout zorgt namelijk voor minder rook en is beter voor het milieu. Je kunt dus niet zomaar alles in je kachel gooien.

Om zo schoon mogelijk te kunnen stoken, moet je namelijk een optimale verbranding creëren, je hout moet dus goed droog, schoon en onbewerkt zijn. Als je toch vies, vochtig of bewerkt hout gebruikt, komt er meer fijnstof vrij bij de verbranding en ontstaat er zwarte rook. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Kies dus schoon, droog hout. Als je schoon wil stoken mag het vochtgehalte namelijk nog maar maximaal 25% zijn.
Bij hello home kun je terecht voor diverse soorten schoon en droog haardhout. Maar hierin zit ook nog variatie. De verschillen leggen we je graag uit.
Natuurlijk gedroogd haardhout
Voordat houtblokken geschikt zijn om te stoken en dus minder dan 25% vocht bevatten, moeten ze wel 2 jaar drogen. Soms zelfs nog langer. Dit neemt dus aardig wat tijd in beslag. Wel is het natuurlijk drogen van het hout de meest duurzame optie, als je dus een milieubewuste keuze wil maken, is natuurlijk gedroogd haardhout de beste optie.
Oven gedroogd haardhout
Naast natuurlijk gedroogd haardhout, is er ook nog ovengedroogd haardhout. Zoals de naam als doet vermoeden, wordt dit hout gedroogd in ovens. Hiermee wordt het droogproces versneld en duurt het drogen van het hout nog maar enkele dagen. Dit proces is wel iets belastend voor het milieu, maar doordat het hout goed droog is, is de verbranding van het hout wel schoon.
Soorten hout
Daarnaast hebben verschillende soorten hout verschillende brandeigenschappen. Welke soort je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. De meest voorkomende haardhoutsoorten zijn berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout. Deze houtsoorten hebben de volgende eigenschappen:
  • Berkenhout – extra schoon, veel warmte
  • Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel
  • Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen
  • Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af
Soorten hout die je beter niet kunt gebruiken om te stoken zijn onder andere: pallethout, hout van een kastanjeboom, populier of naaldboom, vuren, grenen en tropisch hardhout.