Houd tuinvisie.nl in de gaten
voegzand-dansand

Onkruid verwijderen en voorkomen

Onkruid tussen tegels is een veelvoorkomend probleem. Echter weten niet veel mensen hoe ze dit kunnen voorkomen en/of kunnen verwijderen. In deze blog helpen we je verder in de strijd tegen onkruid.

Onkruid verwijderen

Niet iedere manier van onkruid verwijderen is effectief. De meest effectieve manier van het verwijderen van onkruid is met de hand. Opkomend onkruid kan regelmatig met de hand uit de grond worden getrokken. Als je het onkruid uit de grond trekt, is het de bedoeling dat je de wortel ook probeert mee te trekken uit de grond. De wortels zullen afbreken als je te lang wacht met het uittrekken van het onkruid. In het vervolg zal het onkruid hierdoor sneller opkomen. Het is dus van belang dat het uittrekken van onkruid wordt bijgehouden. Als je dit regelmatig doet dan kun je het onkruid er gemakkelijk en met wortel en al uittrekken.

Overigens is het ook mogelijk om onkruid te verwijderen met gereedschap zoals een gasbrander. Hierdoor wordt de temperatuur van het onkruid erg hoog en zal het afsterven, vervolgens kun je het makkelijk weghalen. Wat erg belangrijk is, is dat de temperatuur hoog genoeg is, anders sterft het onkruid niet volledig af en is het verwijderen van het onkruid alsnog veel (hand)werk. Het grote nadeel van deze methode van onkruid verwijderen is dat de wortels van het onkruid niet worden bereikt en de kans op teruggroei dus hoger is.

Soms wordt aangeraden om huis-, tuin- en keukenmiddelen in te zetten tegen onkruid, dit raden wij echter sterk af. Dit omdat deze middelen zich mengen met het oppervlaktewater, dit is erg slecht voor het milieu en ook kun je er andere planten in je tuin mee beschadigen. Daarnaast wordt dit zelfs verboden door de Rijksoverheid.

Onkruid tussen tegels voorkomen

Het helemaal voorkomen van onkruid is helaas erg lastig. Vogels en wind verspreiden namelijk onkruidzaden. Er zijn echter wel een paar methodes die je kunt gebruiken om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen:

Probeer ook het onkruid langs bloembakken, gazons etc. direct te verwijderen. Dit zorgt er namelijk voor dat het onkruid zich niet verder kan verspreiden naar je bestrating en/of tegels.

Ook helpt het om de bestrating regelmatig even schoon te vegen. Dit zorgt ervoor dat de onkruidzaden geen kans krijgen om in te zaaien. Daarnaast veeg je ook zand en grond weg die als voedingsstoffen kunnen dienen voor onkruid en mos.

Bij het aanleggen van de bestrating kan ook anti-worteldoek gebruik worden, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door de bestrating kan groeien. Gebruik in combinatie onkruidwerend voegzand, zoals Dansand of Gatorsand. Zo krijgt onkruid geen kans.

Het is natuurlijk het beste om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen. Onkruid verwijderen zorgt er namelijk niet voor dat het nooit meer terug groeit. Daarnaast kost het verwijderen van onkruid ook erg veel tijd.

In deze stijl

Dansand Soft "No Grow" 20 kg natural

€ 11,50

Dansand Hard "No Grow" 20 kg dark

€ 21,50